In de regio Kaag en Braassem bekend om mijn drone video drone foto en Timelapses

Bas Brand


Ruim 40 jaar geleden begon ik met zwart/wit fotografie. Met mijn eigen donkere kamer leerde al snel hoe foto’s steeds beter af te drukken. Om kosten te besparen kocht ik film op rol van 100 mtr en maakte er zelf filmpjes voor 15 opnames van. Bij het ontwikkelen van de film maakte je de keuze om door lang of kort ontwikkelen de licht gevoeligheid te verhogen of verlagen. De korrel grote was te beïnvloeden door te kiezen voor koud of warm ontwikkelen, voor sommige opnames was een grote korrel mooi bij ander juist zo fijn mogelijk. Bij digitale fotografie is dit ruis en ongewenst.Tijdens het afdrukken kon je door met je handen te maskeren de afdruk beïnvloeden, waardoor je bepaalde delen van de foto meer of juis minder belichte. Door je vingers in de ontwikkelaar te stoppen kon je plaatselijk op de foto wat warmte toevoegen en zo meer ontwikkelen.Later verscheen de digitale camera, dit was een hele omschakeling.

Het duurde even voor het oude vertrouwde plaats maakte voor het nieuwe snelle digitale fotograferen. Photoshop Elements en Lightroom heb ik mij eigen gemaakt om foto’s digitaal te ontwikkelen. Het plezier kwam weer geheel terug.

Sinds enkele jaren is onderwater fotografie ook een passie geworden, samen met het filmen onder en bovenwater. Na het aanschaffen van een drone heb ik ervaren dat je uit de lucht wel heel bijzondere perspectieven kunt vast leggen op foto en film. Onder water, aan land of vanuit de lucht, deze drie categorieën vind je terug. 3 fantastische invalshoeken om belevingen vast te leggen.

bekijk Youtube kanaal